Morbær
Morbær (Morus alba/Morus nigra) er et træ, der er hjemmehørende i Kina.
Før i tiden blev der plantet morbærtræer i nærheden af slotte og adelige huse, og vi så ofte disse smukke træer. Desværre er de faldet lidt i glemsel.
Sorter af morbærtræer
I vores regioner findes der to sorter af morbærtræer. Det hvide morbær (Morus alba) og det sorte morbær (Morus nigra), hvoraf sidstnævnte oftest anvendes til direkte konsum. Det skyldes, at det sorte morbær har en mere fyldig smag end det hvide morbær. Derfor blev det hvide morbær tidligere hovedsagelig dyrket til silke. Det skyldes, at bladene fra morbærtræet er den eneste føde for silkeormene. Denne dyrkning var tidligere kun udbredt i Sydeuropa.
Der findes også en rød morbær, men den er mindre almindelig.
I dag betragtes morbær som en "superfood" og tilbydes også i tørret form i mange butikker. Der er således tale om tørrede frugter af alle tre typer morbær. De smager dejligt sødt og er virkelig Moder Naturs slik, som også er sundt.
Pleje af morbær
Et morbærtræ kræver kun lidt pleje. Beskæring er ikke nødvendig for at opnå et godt frugtanlæg. Den eneste beskæring, vi skal foretag er, når der kommer grene på træet, som påvirker dets form.
Vi kan derefter beskære disse grene tilbage i begyndelsen af vinteren. Når bladene falder af træet, kan vi beskære dem uden risiko; træet er da i vinterhvile, og beskæring er risikofri.
Alene på grund af deres prægtige, store og skinnende blade fortjener morbær en plads i din have. De er ikke kun et flot og dekorativt træ, men de giver også lækre og sunde frugter, så du kan kun få gavn af dem i haven.